Cztery podstawowe smaki

0
63

Kuchnia oferuje bardzo dużo smaków, ale są cztery podstawowe od których wszystko się zaczyna. Są one znane na całym świecie, natomiast mają większą lub mniejszą gorycz. Jest to smak słodki, gorzki, słony i kwaśny i każdy z nich pasuje do zupełnie innego dania. Słodkie głównie kojarzy się z deserami wszystkimi artykułami cukierniczymi których bazą jest oczywiście cukier. Jednak można go dodać również do surówek, sosu pomidorowego czy marynaty. Dania nie muszą być tylko słone czy gorzkie, ponieważ są kraje w których potrawy robi się na smak jednocześnie słodki i słony i gorzki. Jest to głównie Azja, ale stała się inspiratorem dla innych kuchni, również polskiej po to aby potrawy były jeszcze lepsze. Do przyprawiania służy sól, papryka, pieprz, a także odmiany przypraw i zioła i tym samym taka mieszanka powoduje, że za każdym razem dania są inne smakowo. Kucharze muszą się tego nauczyć ponieważ nie wiadomo od razu jak przyprawić, aby danie które jest mało znane miało smak. Jest to spora sztuka, dlatego trzeba wciąż się uczyć.

http://www.curio.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here