Idealnie ugotowany makaron – praktyczne wskazówki

0
1702
Idealnie ugotowany makaron – praktyczne wskazówki

Dania z makaronem cieszą się dużą popularnością – aby jednak podbiły podniebienia smakoszy, trzeba wiedzieć, jak ugotować idealną pastę. Warto zapamiętać kilka cennych wskazówek, aby przygotować idealnie sprężysty i pyszny makaron. Poniżej znajdziesz kilka cennych porad.

Na temat gotowania makaronu krąży wiele teorii, często wykluczających się. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy zestaw kilku praktycznych porad. Dla usprawnienia pracy przyda się także maszynka do makaronu, która pozwoli przygotować go samodzielnie od podstaw.

Warto zapamiętać kilka zasad, aby makaron nie wyszedł ciężki i lepki ani zbyt twardy i ciężkostrawny. Opanowanie umiejętności odpowiedniego ugotowania makaronu przyda się w domu, a w branży gastronomicznej jest niezbędne.

Dodawanie oleju

Jak to jest z tym olejem? Mimo że Włosi tego nie robią, Polacy dodają go namiętnie, wierząc, że wtedy makaron nie będzie się sklejał ani przywierał do garnka. Olej nie łączy się z wodą, więc jedynie sprawi, że będzie tłusty.

Płukanie makaronu po ugotowaniu

Podobne wątpliwości dotyczą też płukania już ugotowanego makaronu zimną wodą. Tę czynność warto wykonywać, aby dodatkowo zahartować makaron. Dzięki tej obróbce stanie się on idealnie ugotowany – al dente. Pamiętaj też, aby nie podawać gorącego makaronu, lecz chwilę poczekać. Dopiero po wyrównaniu poziomu gorąca dodaj sos i dodatki, a następnie zaserwuj danie.

Przydatne akcesoria

Warto też wykorzystać praktyczne akcesoria, które przydadzą się do przygotowania i ugotowania idealnego dania – maszynka do makaronu znacznie usprawni i przyspieszy pracę. W domu i restauracji konieczna jest też kuchnia gazowa, elektryczna lub indukcyjna, z kolei w barze wystarczający będzie taboret gazowy. Kluczową kwestią jest wybór odpowiedniego garnka, wykorzystanie optymalnej ilości wody i właściwy czas gotowania.

Ile wody potrzebujesz do ugotowania makaronu?

Przede wszystkim potrzebujesz pojemnego garnka i odpowiedniej ilości wody. Przyjmuje się trzy litry na każde 250 g makaronu. Kiedy woda zacznie się gotować, należy wsypać makaron i od czasu do czasu go mieszać, aby się nie skleił. Uważaj też, aby woda nie wykipiała – nie przykrywaj garnka pokrywką lub ułóż na nim drewnianą łyżkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here