Jak wybrać odpowiednie maszyny piekarnicze do wypiekania chleba?

0
229

Wypiekanie chleba ma niezwykle długą i wyjątkową tradycję w naszym kraju. Jego spożywanie dla wielu osób ma nie tylko charakter czysto kulinarny, ale tradycyjny właśnie. Jesteśmy na tyle przywiązani do chleba, że nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez regularnego dostępu do niego. Choć warunki przyrządzania tego typu wypieku zmieniły się znacząco w ciągu ostatnich dekad, twórcy technologii dokładają starań, by chleb smakował „tak jak dawniej”. Dlatego właściciele piekarni dokładają chcą wybrać takie urządzenia, które umożliwią im przygotowywanie wypieków odpowiadających przyzwyczajeniom ich klientów.

Nowoczesna piekarnia – nowoczesne rozwiązania technologiczne

Spotykane w dzisiejszych piekarniach urządzenia do wypiekania chleba są zupełnie nowoczesne – ich celem jest nie tylko wytwarzanie pieczywa chrupkiego i smacznego, ale także umożliwienie pracy na pełnych obrotach i wytwarzanie dużej ilości bochenków. Ponadto, piece piekarnicze wyposażone są w specjalne rozwiązania, pozwalające na regulowanie panujących w nich warunków – w tym rozkładu temperatury. Oprócz samego wypiekania, piece mogą także pełnić dodatkowe funkcje związane na przykład z załadunkiem, transportem na krótki dystans i podawaniem produkowanych wypieków.

Często stosowane są piece z tak zwanym systemem dwubiegowym. Pozwalają na pracę zarazem w dwóch różnych trybach, a w rezultacie – jednoczesne wypiekanie różnych rodzajów pieczywa w tym samym urządzeniu. W piecach takich spotykamy standardowe półki do wypiekania, które podgrzewane są w różnym, niezależnym od siebie, stopniu.

Piece piekarskie są więc w znacznym stopniu zautomatyzowane. Automatyzacja ich pracy obejmuje różne etapy procesu wypiekania. Pod wieloma względami stanowi to znaczne ułatwienie, gdyż osoby sterujące pracą danego pieca mają możliwość swobodnej i łatwiej regulacji zakresu jego pracy, bez obawy, że dostarczana energia cieplna będzie rozkładać się nierównomiernie.

Miesiarki piekarnicze

Równie często stosowane urządzenia to tak zwane miesiarki, z których korzystamy w produkcji ciast. Ich praca jest częściowo podobna do stosowanych w domowych kuchniach mikserów. Służą do przygotowywania masy ciastowej, z której następnie wypiekany będzie chleb bądź inne rodzaje pieczywa. Miesiarki występują w różnych wersjach, różniących się rozmiarem, typem zastosowanego mechanizmu, intensywnością pracy, a także możliwością napowietrzania oraz spulchniania pieczywa. Pod tym względem, szczególną popularnością cieszą się urządzenia produkowane przez IBIS, dostępne pod adresem: ibis.net.pl.

Nowoczesne miesiarki to oczywiście urządzenia elektryczne i zautomatyzowane, pozwalające na regulację najważniejszych cyklów ich pracy. Pozwalają na dokładne wymieszanie każdego rodzaju ciasta, zapobiegając jednocześnie jego niepożądanemu nadmiernemu podgrzaniu.

Warto podkreślić, że miesiarki stosowane są w piekarniach różnych rozmiarów. Znajdziemy zarówno miesiarki mniejsze jak i większe, co pozwala wybrać to urządzenie, które pasować będzie do naszych możliwości jego przechowywania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here