Jak zrobić fit frytki?

0
1323
Jak zrobić fit frytki?

Moda na zdrowe odżywianie rośnie w siłę. Coraz więcej ludzi uprawia jakieś sporty, trenuje i zdrowo się odżywia. Część z nich uświadamia sobie, że niektóre potrawy, mimo iż są smaczne i lubiane, zawierają sporo tłuszczu, a tym samym kalorii. Weźmy za przykład frytki. Każdy je jadł, większość je lubi, ale zawierają bardzo dużo kalorii. Dla osób dbających o linie, bądź pracujących nad sylwetką nie jest to odpowiednie danie. Jednak można zrobić wersje fit frytek, które są równie smaczne, ale nie ociekają tłuszczem.

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Fit frytki to nic innego jak pieczone ziemniaki. Przygotowywanie naszego dania powinniśmy zacząć od włączenia piekarnika na 200-220 stopni. następnie przechodzimy do obrania ziemniaków. Najlepiej będzie to zrobić obieraczką do warzyw, a pozostałości skórki usuniemy nożykiem.
Gdy ziemniaki są obrane trzeba je opłukać pod zimną wodą, po czym osuszyć ręcznikiem papierowym. Kolejny etap to krojenie. W tym celu układamy ziemniaki na desce i kroimy wedle upodobań. Mogą mieć kształt frytek, ale również można małe ziemniaki pokroić na ćwiartki i tak piec. Kolejny krok to nadanie smaku naszym ziemniakom. W tym celu wybierz swoje ulubione przyprawy. Najlepsze będą zioła, papryka słodka i ostra, sól, pieprz, bądź możesz pójść na łatwiznę i kupić gotową przyprawę do frytek.
Przyprawy połącz z kilkoma łyżkami oleju, po czym wymieszaj gotową marynatę z ziemniakami. Gdy to zrobisz, piekarnik powinien być już nagrzany. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie frytki i wsadź do piekarnika. Piecz w temperaturze 200-220 stopnie przez około 15 min, po czym zmniejsz temperaturę do 160 stopni na około 15 minut. Dzięki temu ziemniaki będą w środku miękkie, a z zewnątrz chrupiące.

Gotowe ziemniaki możesz posypać startym serem żółtym i polać ulubionym sosem. Może to być ketchup, majonez i sos czosnkowy.

Pieczone ziemniaki są zdrowszą wersją frytek. Możemy pozwolić sobie na nie będąc na diecie. Ziemniaki możemy upiec bez obierania, wtedy dokładnie myjemy je, po czym kroimy na połówki, bądź ćwiartki.

www.bezpresji.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here