Pojemniki na mięso

0
518

Transport towarów, które szybko się psują rządzi się swoimi prawami. Kluczowe jest nie tylko zapewnienie odpowiednich warunków na czas przejazdu, rejsu czy przelotu, ale też zastosowanie odpowiednich pojemników i opakowań, które z jednej strony zagwarantują bezpieczeństwo przewożonego towaru, a z drugiej pozwolą na jego łatwy załadunek i rozładunek. W przypadku mięsa bardzo istotna jest też czystość i higiena pojemników, w których jest ono transportowane.

Kontener do przewozu mięsa – stal czy tworzywo sztuczne?

Wśród pojemników na mięso największą popularnością cieszą się pojemniki wykonane ze stali nierdzewnej oraz tworzywa sztucznego. W przypadku dużych pojemników największą popularnością cieszy się właśnie stal nierdzewna. Mniejsze pojemniki znacznie częściej wykonane są z tworzywa sztucznego. Jednym z powodów jest mniejsza masa tworzywowych skrzynek przy zachowaniu jednocześnie ich dobrych własności mechanicznych oraz niższy koszt wykonania.

Pojemnik na mięso z tworzywa sztucznego – najważniejsze zalety

Oprócz niższej masy plastikowego pojemnika na mięso, inną, równie ważną zaletą jest łatwość utrzymania go w czystości. Nowoczesna, plastikowa skrzynia na mięso wykonana jest z trwałego tworzywa sztucznego, do którego nie przylega tłuszcz i brud. To pozwala na łatwe czyszczenie pojemników. Kolejna zaleta to niższa masa przy zachowaniu większej grubości ścianek pojemnika. To nadaje dostateczną sztywność skrzynce, dzięki czemu jej kształt nie zmienia się w czasie użytkowania. Odpowiedni kształt pozwala też na piętrowanie skrzynek na mięso w czasie transportu. W przypadku skrzynki na mięso ze stali, piętrowanie nie zawsze było możliwe.

Pojemnik na mięso – masa i gabaryty

Kontener do przewozu mięsa firmy Schoeller Allibert najczęściej ma wymiary 800 mm x 600 mm x 200 mm. Dzięki temu, że wymiary pojemnika są jednolite, dużo więcej skrzynek zmieści się do chłodni. Taka skrzynia na mięso waży około 4 kg, czyli mniej więcej 2 razy mniej, niż identyczny pojemnik na mięso wykonany ze stali nierdzewnej. Kluczowa jest również cena – skrzynia na mięso z tworzywa sztucznego jest nawet kilkukrotnie tańsza. W przypadku uszkodzenia lub utraty pojemnika ponosi się znacznie niższe koszty.

Inna, ważna rzecz to kształt skrzyni i uchwyty. Skrzynka wykonana z tworzywa sztucznego posiada specjalne, wycięte w konstrukcji uchwyty, które ułatwiają transport. W przypadku zakupów detalicznych, mięso najczęściej jest transportowane do sklepów przez przenoszących je ludzi. Dlatego ważne jest, by kształt pojemnika na mięso umożliwiał jego łatwe przenoszenie z miejsca na miejsce. Te pojemniki z tworzywa idealnie spełniają ten warunek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here