Spożywanie kawy to dla wielu osób przyjemność i rytuał. Zwracają one dużą uwagę na jakość napoju. Profesjonalne palarnie kawy powinny zatroszczyć się o spełnienie wymogów wszystkich koneserów. Mogą to zrobić poprzez zadbanie o najlepszych dostawców i idealne warunki podczas pracy.
Warunki w palarni kawy
Dobra palarnia podzielona jest na kilka stref, takich jak magazyny, strefa pakowania, strefa pracy pieca czy strefa kontroli. W poszczególnych miejscach powinno zadbać się o odpowiednie warunki, takie jak temperatura czy wilgotność oraz sprawność pieca. Dobry piec to podstawa, jeśli palarnia chce zyskać miano profesjonalnej.
Wybór ziaren kawy
Palarnia powinna wyselekcjonować do palenia ziarna kawy jedynie najwyższej jakości. Dobrze, by pracownicy choć raz odwiedzili plantację i na własne oczy zobaczyli początek procesu produkcji. Kawa skupowana jest przez dostawców od rolników zrzeszonych w spółdzielnie. Palarnia powinna korzystać z usług dostawców, którzy dokładnie weryfikują skupowane produkty. Dzięki temu może mieć pewność co do najwyższej jakości ziaren. Warto na początku zamówić próbki z wybranego regionu i ocenić je wizualnie oraz węchowo. Oceniona musi zostać wielkość ziaren i ewentualna obecność defektów, takich jak zanieczyszczenia, ziarna połamane czy zjedzone przez robaki. Powąchanie ziaren pozwala wykryć nuty, które nie powinny znaleźć się w kawie. Pracownicy dzięki upaleniu, zalaniu i posmakowaniu kawy mogą znaleźć tą najlepszą, od dostawców, z którymi chcą podjąć współpracę. Na ogół palarnia robi wtedy zapas wystarczający do momentu kolejnego zbioru.
Doświadczenie pracowników
Palarnia kawy powinna zatrudniać osoby będące pasjonatami i kochające swoją pracę. Muszą one być chętne do poszerzenia swojej wiedzy, np. podczas rozmaitych szkoleń. Palarnia, w której działalność włożono dużo serca, to m.in. Coffee&Sons. O jej działalności i produktach można przeczytać na stronie https://coffeeandsons.pl/. Wiedza połączona z pasją czyni z palarni miejsce warte uwagi.