Dieta nordycka to dieta, która przywędrowała do nas z północnych regionów, uważana jest za bardzo zdrową dla ludzkiego organizmu. Istnieje kilka głównych założeń tej diety, które trzeba stosować, mniej produktów pochodzenia zwierzęcego, a więcej roślinnego. Owoce, warzywa (głównie strączkowe), ziarna i orzechy, najlepiej gdyby pochodziły z przydomowego ogródka bez nawozów chemicznych. Dużo ryb, owoców morza i wodorostów, ze źródeł wiadomego pochodzenia, dobrze przechowywanych. Posiłki w diecie nordyckiej są bardzo proste i szybkie do przygotowania, są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo witamin i substancji mineralnych. Dieta ta obfituje w witaminę D, jod, selen, kwasy tłuszczowe nienasycone, dużo błonnika i jeszcze wiele innych substancji bardzo korzystnych dla organizmu. Stosowanie diety tego typu zapobiega otyłości, chroni serce i cały układ krwionośny, obniża cholesterol. Jak widać warto stosować dietę nordycką, a jeżeli nie ma się tak silnej woli, aby wprowadzić taki styl w kuchni, to warto chociaż dwa razy w tygodniu przygotować jakiś posiłek na bazie tej diety, dostarczy on nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych. Skuteczność takiej diety potwierdza to, jak wyglądają Skandynawowie, według badań jest to najszczuplejszy i najzdrowszy naród. Może to właśnie dzięki diecie jaką stosują, chociaż dla nich to jest tradycja i nie muszą pilnie przestrzegać planu diety, oni po prostu tak żyją. Kto posmakuje chociaż raz prawdziwego posiłku nordyckiego na pewno będzie chciał więcej.