Kiedy pojawiają się u nas niezrozumiałe objawy ze strony naszego organizmu, zaczynamy zastanawiać się — co jest nie tak? Objawami takimi mogą być między innymi biegunka, bule brzucha i wzdęcia, poczucie nadmiernej ilości gazów, dziwne uczucie przelewania w jamie brzusznej. Nie są to objawy przyjemne i każdego, komu się przydarzą, skłaniają do uważniejszego przyjrzenia się zagadnieniu.
Zwykle udajemy się do lekarza, opowiadamy o swoich dolegliwościach i oczekujemy diagnozy i pomocy. Lekarz zleca niezbędne badania, które wykonujemy i zgłaszamy się do niego na kolejną konsultację. Słyszymy diagnozę — nietolerancja laktozy. Dostajemy zalecenia odstawienia produktów zawierających ten składnik, wprowadzenia diety eliminacyjnej. Zgadzamy się, przyjmujemy wytyczne, wracamy do domu i tutaj często zadajemy sobie pytanie — co to jest laktoza? Nigdy nie słyszeliśmy o czymś takim, a tu nagle okazuje się, że jesteśmy na to uczuleni.
Laktoza to składnik mleka, a dokładnie jest to zawarty w mleku cukier. Powodem, dla którego wystąpiła u nas alergia na ten składnik, jest brak w naszym organizmie enzymu, który nazywa się laktaza. Jest on niezbędny do trawienia tego cukru.
Uczulenie na laktozę nie oznacza automatycznego uczulenia na mleko. Możemy szukać w sklepach specjalnych produktów bez laktozy. Dostępne są jogurty, inne produkty mleczne, a nawet samo mleko pozbawione tego składnika.
Niezwykle ważne jest zastosowanie odpowiedniej diety wykluczającej po to, żeby nie narażać organizmu na działanie niekorzystnego dla niego składnika.