Jednym z ważniejszych elementów ubioru kucharza jest bez wątpienia bluza kucharska. Co istotne ten element ubioru powinien być nie tylko funkcjonalny, ale także dopracowany stylistyczne. Kucharz powinien wyglądać elegancko nie tylko na pokazach kulinarnych, ale również w czasie codziennej pracy. Sprawdzimy dzisiaj jakimi cechami powinna charakteryzować się współczesna bluza kucharska.
Jaki kolor powinna mieć bluza kucharska?
Strój kucharza, w tym także bluza kucharska, kojarzą nam się z kolorem białym. Noszenie białego stroju było kiedyś obowiązkiem. Obecnie w tej kwestii panuje dużo większa dowolność. Nadal sporą popularnością cieszą się białe bluzy. Mają one charakter bardzo klasyczny i świetnie sprawdzają się w wykwintnych restauracjach. I właśnie do charakteru i wystroju danego lokalu warto dopasować stylistykę ubrań noszonych przez pracowników. W lokalu z otwartą kuchnią kolorowe bluzy kucharskie mogą idealnie współgrać z aranżacją sali. Wniosą do niej wiele uroku, lekkości oraz nowoczesności. Bluzy dżinsowe, które również cieszą się sporą popularnością, będą idealne do restauracji typu steak house. Co ciekawe kolorowe stroje kucharzy po raz pierwszy pojawiły się w restauracjach serwujących sushi. Miały one fason bardzo zbliżony do kimono.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy tradycyjne, białe stroje kucharzy nadal cieszą się dużą popularnością. W głównej mierze dlatego, że odzież kucharska w kolorze białym kojarzy się z tradycją i…czystością. Ponadto uważa się, że z białego ubrania dużo łatwiej jest usunąć wszelkie plamy, ponieważ można je wyprać w wysokiej temperaturze.
Z jakiego materiału powinna być wykonana bluza kucharska?
Kolor jest ważnym, ale nie jedynym kryterium wyboru odzieży kucharskiej. Równie istotny jest materiał, z którego została uszyta. Bluza kucharska powinna być wykonana z wysokiej jakości, wytrzymałej tkaniny. Grubszy materiał to lepsza ochrona przed gorącymi płynami oraz parą. Co ciekawe, większość bluz posiada tzw. podwójny przód i zachodzące na siebie poły. W momencie, kiedy wierzchnia warstwa zabrudzi się zbyt mocno, klapy można szybko przepiąć.
Oczywiście istnieją także alternatywne rozwiązania jak bluzy z suwakiem czy też wkładane przez głowę. Doskonałym przykładem są również wspomniane już wcześniej kimona.
Oprócz funkcji ochronnej bluza kucharska musi także zapewnić komfort w trakcie pracy. Dlatego też tak istotna jest prawidłowa wentylacja zastosowana w poszczególnych elementach odzieży. Dosyć powszechnie stosowanym rozwiązaniem jest umieszczanie na plecach i bokach bluzy wstawek z tkaniny siateczkowej. Ten niepozorny element potrafi znacznie podnieść wygodę i komfort termiczny w trakcie dnia pracy.
Jakie rękawy powinna mieć bluza kucharska?
Istotnym elementem bluzy kucharskiej są także rękawy. Ze względu na funkcję ochronną powinny być długie. Większość modeli bluz kucharskich posiada podwijane mankiety, które umożliwiają dopasowanie długości rękawa do indywidualnych upodobań pracownika. Bardzo praktycznym rozwiązaniem są bluzy posiadające tzw. trok, który służy do podpięcia rękawa.
Wybierając bluzę kucharską, warto zwrócić uwagę na rodzaj materiału, sposób szycia, a także kolorystykę ubrania. Oprócz efektownego wyglądu i dobrego wrażenia wywartego na gościach liczy się również komfort i wygoda pracowników.