Białka i węglowodany w naszej diecie

0
1368
Białka i węglowodany w naszej diecie

Białka i węglowodany to podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Dzięki nim możemy normalnie i sprawnie funkcjonować, zaś nasz organizm może prawidłowo się rozwijać. Nasza dieta musi przede wszystkim uwzględnić odpowiednią ilość białek. Białko sprawia, że organizm ludzki może się rozwijać. To właśnie za sprawą białka możliwa jest rozbudowa i regeneracja poszczególnych tkanek. Człowiek wprawdzie lepiej przyswaja białko zwierzęce, jednak jego nadmiar może powodować nadmiar tkanki tłuszczowej. Bezpieczniejsze mogłoby się wydawać białka roślinne, jednak i tu nie brak pewnych problemów. Jakich? Otóż białka roślinne trudniej jest przekształcić w pełnowartościowe białko ludzkie. W przypadku tych osób, które są na diecie wegetariańskiej, szczególnie ważny jest zatem wybór odpowiednich produktów będących najlepszym źródłem białka oraz przyjmowanie go w odpowiednich ilościach. Węglowodany to z kolei nic innego, jak węgiel, woda i tlen. Ich źródłem są skrobia oraz cukry. Podobnie jak białka mogą one dawać człowiekowi więcej energii, mogą też jednak (w przypadku nadmiaru) odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Węglowodany znaleźć można m. in. w słodyczach, jednak ich dobrym źródłem są niektóre warzywa (marchew, ziemniaki) oraz owoce (jabłka i pomidory).

www.ekogazeta.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here