Przygotowując plan dietetyczny dla osób, które zdecydowały się na to, żeby podjąć walkę z wrogiem, jakim są nadprogramowe kilogramy, wiedzą, że nie tylko posiłki są ważne w dobrze zbilansowanej diecie. Mało tego, niektóre napoje są tak pożywne, że mogą z powodzeniem zastąpić pełnowartościowe danie. Niektórzy nie są w stanie w to uwierzyć, ale naprawdę tak jest, zwłaszcza wtedy, gdy napój jest przygotowany starannie, a więc z dokładnie wyselekcjonowanych ziół, a także z na przykład beztłuszczowego mleka albo mleczka kokosowego. Praktycznie każdy płyn może być bazą takiego napoju, a niejednokrotnie, jeśli stosuje się warzywa i owoce, które same w sobie mają dużo soku, to nie jest konieczne dodawanie do napoju mleka. A wszystko dlatego, że i tak będzie on płynny, właśnie ze względu na soki, jakie zawarte są w produktach spożywczych, z których przygotowywane są zielone koktajle na odchudzanie.
Stały się one niezwykle popularne w ostatnim czasie, bo niektórzy dietetycy uważają, że w diecie nie powinno się łączyć kolorów. Z kolei inna grupa lekarzy uważa, że na talerzu, a także w szklance powinno być przede wszystkim kolorowo, bo nie od dziś wiadomo, że ludzie jedzą przede wszystkim oczami. Ważne jest także prawidłowe rozłożenie potraw na talerzu. Jeśli chce się sprawić, że jedzenia wyda się optycznie więcej, to powinno się używać małych talerzy, gdy przygotowuje się dietetyczny posiłek. W ten sposób uzyskuje się efekt tak zwanego zapełnienia talerza, a więc podświadomie wydaje się, że posiłek jest obfity, mimo że wcale tak nie jest. Jest to znany i powszechnie stosowany trik, który przynosi efekty, więc warto go stosować, jeśli jest się na diecie. Koktajl w kolorze zielonym można zrobić, jeśli użyje się produktów właśnie w tym kolorze. Na pewno można dodać do napoju pietruszkę, bo zawiera ona dużo składników odżywczych. Powinno się ją zatem stosować przy każdej nadarzającej się okazji. Idealnie pasuje do rosołu, a także do zupy pomidorowej, ale jeśli ma się zamiar jeść takie zupy i mają być one dietetyczne, to najlepiej nie robić ich na mięsie, tylko na samych warzywach. Niektórzy nie lubią takiej wersji zup, ale podczas odchudzania, trzeba się zdobyć na pewne wyrzeczenia, które są niestety konieczne, jeśli chce się, żeby cel został osiągnięty, a zamierzenia zrealizowane.
Dobrym sposobem na urozmaicenie napoju, a także dodaniu mu ładnego zapachu, a także smaku jest dodanie do niego mięty. Powinna być ona świeżo zerwana, bo wówczas jest najbardziej aromatyczna. Jeśli nie ma się takiej pod ręką, to trzeba ją zakupić i dodać następnym razem. Także jest ona zielona, więc idealnie pasuje, jeśli chce się stworzyć napój właśnie o takim kolorze. Niektórzy polecają także dodanie jarmużu, który bogaty jest w składniki odżywcze i minerały. Wpływają one na przyspieszenie metabolizmu, a tym samym sprawiają, że szybciej traci się na wadze. Nie każdy lubi takie napoje, ale czasem trzeba się przemóc, bo jest to istna bomba witaminowa i z całą pewnością nie zaszkodzi, lecz pomoże.