Żywność naturalna – co warto wiedzieć?

0
1543
Żywność naturalna - co warto wiedzieć?

Rynek oferuje szeroką gamę żywności wzbogaconej w różnego rodzaju środki konserwujące, które przedłużają trwałość produktu. Do najczęściej spotykanych konserwantów należą: benzoesan sodu, kwas benzoesowy, sorbinian potasu i sorbinian wapnia. Niestety szybki sposób życia wpłynął na jakość produkowanej żywności. Wiele ludzi w pogoni za dobrami materialnymi nie ma czasu gotować zdrowo, a co za tym idzie korzystają oni z dań przygotowanych do odgrzania, które zakupić można w supermarketach. Niestety niektórzy nadal nie zdają sobie sprawy z tego, jak negatywnie może wpływać na nasz organizm żywność utrwalona. Z jednej strony obserwuje się tendencję do kupowania chemicznej żywności, a z drugiej pogoń za zdrowym jedzeniem. Wraz ze wzrostem świadomości spora część społeczeństwa dąży do zdrowego odżywiania. Żywność naturalna jest to rodzaj żywności ekologicznej, która produkowana jest bez użycia konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaku, itp. W trakcie produkcji żywności naturalnej unika się procesów, które mogłyby drastycznie zmienić jej smak i teksturę. Produkt końcowy uznawany jest za świeży i posiada cechy wyjściowego surowca. Produkując naturalne warzywa i owoce, rolnicy starają się korzystać tylko z naturalnych nawozów, przeprowadzając mechaniczne odchwaszczanie pól. Stosowane środki ochrony roślin mają być naturalne. Często w procesie produkcji roślinnej stosuje się naturalne mikroorganizmy i bakterie. W przypadku hodowli zwierząt, hodowcy starają się karmić bydło naturalnymi paszami, które w żaden sposób nie ingerują w żywy organizm. Dąży się do ograniczenia stosowania leków weterynaryjnych i antybiotyków.
Żywność naturalna zalecana jest w celach prozdrowotnych. Ograniczenie stosowania niektórych zabiegów sprawia, że wraz z żywnością naturalną dostarczamy do organizmu większej ilości witamin i minerałów. Dodatkowo żywność ta zawiera stosunkowo mniej sztucznych związków chemicznych, które negatywnie wpływają na organizm. Badania naukowe donoszą, że wiele używanych w produkcji żywności związków chemicznych może sprzyjać rozwojowi chorób, w tym także nowotworów. Co więcej, udowodniono że wiele naturalnych produktów może pozytywnie też wpływać na walkę ze wspomnianymi chorobami. Spożywanie naturalnego czosnku może obniżyć cholesterol i ciśnienie, picie kilku filiżanek herbaty dziennie ma pozytywny wpływ na raka przewodu pokarmowego, produkty bogate w białko sojowe z kolei zmniejszają objawy menopauzy i obniżają cholesterol LDL. Żywność naturalna jest często bardzo bogata w naturalne przeciwutleniacze, które wiążąc reaktywne formy tlenu, neutralizują ich szkodliwy wpływ na organizm. Nie poddając żywności drastycznym procesom jej utrwalania sprawiamy, że owoce i warzywa są bogate we flawonoidy, karotenoidy, a także błonnik pokarmowy, który wzmaga perystaltykę naszych jelit.
Jeżeli chcesz zacząć dbać o swoje zdrowie, zacznij od zdrowego odżywiania. Spożywanie żywności naturalnej zaowocuje w lepsze samopoczucie fizyczne i psychiczne. Warto inwestować w siebie, bo życie jest tylko jedno.

www.miss-fit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here