Ból piszczeli

0

Ból piszczeli podczas biegania i chodzenia – jakie są możliwe przyczyny?
Ból piszczeli dotyka kobiety, które uwielbiają chodzić w wysokich szpilkach i osób, które popełniają błędu podczas treningu.
Zazwyczaj za ból kości piszczelowej odpowiada źle dobrane obuwie, jeśli są one za małe, niewygodne, lub za ciasne musimy liczyć się z tym, że ból ten będzie się nasilać. Problemy z piszczelami mogą być również spowodowane płaskostopiem.
Jeśli przed biegiem nie zastosowałeś rozgrzewki możesz również zauważyć, że kość piszczelowa zaczyna Cię boleć, a dlaczego? Dlatego, że biegając po twardych powierzchniach za bardzo nadwyrężamy tę kość, co później przyczynia się do powstawania nieprzyjemnego bólu. Brak przerw pomiędzy treningiem też jest przyczyną dolegliwości bólowych.
Choć bóle tych kości spotykają najczęściej biegaczy to również możemy zauważyć, że nie są oni jedyną grupą, którą taki problem dotyka. Borykają się z nimi również osoby, których zawodów związany jest ze spędzeniem kilku lub kilkunastu godzin w pozycji siedzącej. W tych przypadkach ból piszczeli może prowadzić również do niewydolności lub zakrzepicy żylnej.
Jednak ból piszczeli można złagodzić domowymi sposobami, które możemy znaleźć w internecie, ale również zimne okłady (najlepiej z lodu owinięte materiałem) delikatnie zniwelują nieprzyjemny ból. W aptece możemy również znaleźć specyfiki lub środki, które też pomogą nam w walce z bolącymi piszczelami. W przypadku długotrwałego bólu lepiej jeśli zrezygnujemy z treningów, które nadwyrężają kość.
Jeśli jednak ból nie przechodzi dobrze jest skontaktować się z lekarzem, który pomoże nam w walce z nieprzyjemnym bólem.
Ból kości piszczelowej jest leczony w zależności od występującej przyczyny. Większość terapii jest obejmuję wizytę u fizjoterapeuty. W tym zakresie zalecane są zabiegi miejscowe, między innymi magnoterapia, lasoterapia, lub ultradźwięki. Celem tych zabiegów jest zmniejszenie stanu zapalnego kości. Na ból piszczeli dobry jest też technika manualna zmniejszająca napięcie mięśni.

www.modaforte.pl

Wiesiołek – właściwości i zastoswanie

0

Wiele roślin ma zastosowanie w medycynie, podobnie jest z wiesiołkiem. Roślina ta jest znana i doceniana od wieków. Najpospolitszym gatunkiem występującym w Polsce jest wiesiołek dwuletni. Jednak warto zaznaczyć, że gatunki tej rośliny są bardzo trudne do zweryfikowania, tworzą się także różnego rodzaju mieszaniny tych roślin, by prawidłowo określić gatunek wiesiołka należy wskazać rozmieszczenie geograficzne, a przede wszystkim siedlisko.
Medycyna ludowa od wieków wykorzystywała właściwości nasion i liści wiesiołka. Dlaczego? Roślina ta składa się z tłuszczów nienasyconych, zaliczanych do rodziny omega, a także zawiera selen, wapń, magnez i cynk. W jakich dziedzinach wykorzystywany jest wiesiołek? Jak możemy wykorzystać tę roślinę w domu?
Na te pytania odpowiadamy poniżej: Olej z wiesiołka – właściwości i występowanie, około 120 gatunków tej rośliny pochodzi z Ameryki Południowej i Północnej. Wiele gatunków tej rośliny uprawiane są jako ozdobniki, wiele tych roślin zostało przeniesionych na inne kontynenty. W Europie znajduje się około siedemdziesięciu różnych gatunków wiesiołka, w Polsce występuje mniejsza połowa tych roślin. Wiesiołka można spotkać na polskich łąkach i polach, jest to delikatna roślina o biało – żółtych kwiatach i sięga do wysokości jednego metra. Do najważniejszych właściwości zdrowotnych można zaliczyć to, że roślina ta obniża ryzyko miażdżycy, a u kobiet preparaty wykonane z wiesiołka znacząco obniżają napięcie przedmiesiączkowe, regulują hormony, a co za tym idzie łagodzą wahania nastroju. Olejek z wiesiołka ma również działanie przeciwzapalne. Preparaty wykonane z rośliny wiesiołka mają także wpływ na poprawę komórek mózgowych. Wiesiołek zmniejsza stres i poprawia naszą koncentrację. Warto zaznaczyć, że roślina ta przetwarzana jest na leczniczy olejek, ale również doskonale się sprawdza jako napar czy bezpośrednio w jedzeniu, jako przyprawa. Wiesiołek doskonale sprawdza się również w kosmetyce. Produkty na bazie wiesiołka poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci.

www.maleacieszy.pl

Elektryczne ogrzewanie podłogowe.

0

Do tego typu ogrzewania wykorzystuje się przewody, folie grzewcze lub maty. Przewody czyli kable grzewcze mogą być dwustronne lub jednostronne. Te pierwsze są podstawowym elementem instalacji grzewczej. Oba końce kabla muszą być podłączone do sieci energetycznej, więc należy to wziąć pod uwagę już na etapie projektowania. Jak działa sam system? Drut oporowy, znajdujący się wewnątrz kabla, rozgrzewa się podczas przepływu prądu. Przed ewentualnym porażeniem prądem chroni miedziana siatka oplatająca izolację wokół rdzenia przewodu, przy czym jednocześnie rozprasza pole magnetyczne. Cała kompozycja kabla skryta jest w jeszcze jednej warstwie izolacji. Natomiast moc regulowana jest długością przewodu, im krótszy, tym mocniej się nagrzewa. Z kolei jednostronny kabel ogrzewania podłogowego jest obwodem zamkniętym i dlatego podłącza się go tylko z jednej strony. Dzięki temu ułatwia projekt instalacji, ale również podwyższa cenę inwestycji. Składa się z dwóch żył – oporowej i ścieżki powrotu.
Folia grzewcza o minimalnej grubości i niskiej temperaturze powierzchni grzewczej, tworzy równą i gładką powierzchnię. Z tego powodu jest głównie stosowana do montażu pod panelami. Aluminiowy drut lub paski grafitu w folii poliestrowej tworzą element grzewczy.
Mata jest idealnym systemem stosowanym w trakcie remontu. Jej grubość wynosi nie więcej niż 3mm, co pozwala na budowę ogrzewania, nie tracąc na wysokości pomieszczenia. Technologia mat jest bardzo zbliżona do kabli grzewczych. Mogą być zasilane jedno- lub dwustronnie. Klienci mają do wyboru wersje podstawowe, samoprzylepne – umożliwiające szybsze montowanie oraz takie, które mają podwyższoną sprawność przewodzenia ciepła – dzięki dodatkowej folii aluminiowej wokół przewodów.

www.skandynawskieinspiracje.pl

Zastosowanie czekolady w kuchni.

0

Czekolada jest znana od bardzo dawna, ma różne właściwości, które urozmaicają naszą kuchnię i poszerzają nasze smaki. Ma ona różne zastosowania w kuchni. Czekolada jest potrzebna przy robieniu różnych ciast, babeczek, kremów. Czekoladę, można też zetrzeć na tarce i posypać wierzch placka, albo galaretkę. Tak samo czekoladę, można zagotować w garnczku, żeby wyszła z tego potrzebna nam polewa do placka. Do polewy i różnych ciast, najczęściej używamy gorzkiej czekolady, gdyż cała reszta jest i tak słodka, że wcale nie będzie czuło się gorzkiego smaku czekolady, a całość dobrze się uzupełni. Możemy też użyć białą czekoladę, do uzyskania białej polewy na placka. W zależności od tego jaki kolor i smak czekolady wybierzemy, taką uzyskamy polewę do swojego placka, czy innego wypieku. Czekoladę, możemy również połamać na kawałki i włożyć np. w bitą śmietanę do galaretki, gdzie będzie się ładnie komponowała i jeszcze dodatkowo, możemy bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Czekoladę, możemy również zjeść w takiej podstawowej formie, jaką ją kupujemy w sklepie. Jednak, dobrze będzie jak będziemy się pilnować w spożywaniu jej, żebyśmy, nie zjadali jej za dużo. Także możliwości zastosowania czekolady, mamy bardzo dużo, i to w jaki sposób i jaką czekoladę, chcemy użyć w naszej kuchni, zależy tylko od nas jaki efekt chcemy uzyskać, i do czego jest nam ona potrzebna. Dobrze będzie, jeśli zdecydujemy się wybrać odpowiednią czekoladę, do danej potrawy, a efekty będą na pewno bardzo dobre.

www.makemyplace.pl

Nordyckie żywienie.

0

Dieta nordycka to dieta, która przywędrowała do nas z północnych regionów, uważana jest za bardzo zdrową dla ludzkiego organizmu. Istnieje kilka głównych założeń tej diety, które trzeba stosować, mniej produktów pochodzenia zwierzęcego, a więcej roślinnego. Owoce, warzywa (głównie strączkowe), ziarna i orzechy, najlepiej gdyby pochodziły z przydomowego ogródka bez nawozów chemicznych. Dużo ryb, owoców morza i wodorostów, ze źródeł wiadomego pochodzenia, dobrze przechowywanych. Posiłki w diecie nordyckiej są bardzo proste i szybkie do przygotowania, są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo witamin i substancji mineralnych. Dieta ta obfituje w witaminę D, jod, selen, kwasy tłuszczowe nienasycone, dużo błonnika i jeszcze wiele innych substancji bardzo korzystnych dla organizmu. Stosowanie diety tego typu zapobiega otyłości, chroni serce i cały układ krwionośny, obniża cholesterol. Jak widać warto stosować dietę nordycką, a jeżeli nie ma się tak silnej woli, aby wprowadzić taki styl w kuchni, to warto chociaż dwa razy w tygodniu przygotować jakiś posiłek na bazie tej diety, dostarczy on nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych. Skuteczność takiej diety potwierdza to, jak wyglądają Skandynawowie, według badań jest to najszczuplejszy i najzdrowszy naród. Może to właśnie dzięki diecie jaką stosują, chociaż dla nich to jest tradycja i nie muszą pilnie przestrzegać planu diety, oni po prostu tak żyją. Kto posmakuje chociaż raz prawdziwego posiłku nordyckiego na pewno będzie chciał więcej.

www.domosia.pl

Alkohol w kuchni

0

Jedzenie smakuje lepiej na świeżym powietrzu i w dobrym towarzystwie. Alkohol ma również swoje zacne miejsce w kuchni. Jego zadanie jest dwojaki do większości dań mięsnych można podawać alkohol ze względu na to, że smakują wówczas lepiej. Nie chodzi jednak tylko o smak ten cwany wybieg ma na celu kilka rzeczy. Pierwszą z nich jest bez wątpienia to, że alkohol pobudza apetyt więc jeśli gość popije jedzenie alkoholem wzrasta szansa na to, że zamówi coś jeszcze. Drugą rzeczą jest to, że alkohol pozwala oszukać kubki smakowe, zaciera on wrażenie smaku i miesza smak dania ze smakiem alkoholu. Jest to pożyteczne jeśli dania są słabe lub coś posżło nie tak np. mięso się przypaliło lub makaron rozgotował. Jasne jest, że poważne wady jedzenia nie ukryją się pod lampką wina czy nawet dwoma. Poza apetytem i dodawaniem smaku alkohol ma jeszcze inną trzecią funkcję a jest nią dodawanie go do jedzenia. Wa każdej kuchni narodowej znajdzie się lista dań, do których dodaje się niewielką ilość alkoholu. Zawsze musi to być alkohol smakowy to znaczy odpada wódka, pozostaje wino, piwo i whisky. Wino wiedzie prym wśród tych trzech alkoholi można je dodawać do sosów czy to mięsnych czy sałatkowych. Daniem słynącym z piwa jest golonka przyrządzana na sposób bawarski czyli stary niemiecki styl. Golonki mają wiele walorów smakowych jeśli są dobrze upieczone w piwie. Whisky to rzadkość, ale jest np. sałatka z whisky. Smakuje rewelacyjnei jest trudna do przygotowania i z całą pewnością smakuje oreintalnie i dziwnie. Każdy smak jest jednak kwestią do przyzwyczajenia się.

www.urzadzajmy.pl

Ciekawostki kulinarne

0

Czy można sobie dziś wyobrazić życie bez ziemniaczanych chipsów, albo pysznych lodów na patyku? A zastanawiał się ktoś czasem, jak takie przyjemności w ogóle powstały? Pewne jest to, że nie istnieją one od zawsze i, tak jak wszystko, zostały kiedyś przez kogoś wymyślone. Zazwyczaj rozkosze podniebienia powstają przypadkiem, tak przynajmniej uważa się, jeżeli chodzi o chipsy. Istnieje teoria, że ziemniaczana przekąska powstała za sprawą pewnego restauratora, który popadł w konflikt ze swoim klientem. Konsument, niezadowolony z grubości pieczonych ziemniaków, które zamówił, wciąż odsyłał danie, aż w którymś momencie ich twórca tak się zdenerwował, że chcąc okazać nieco złośliwości, pokroił kartofla na cieniusieńkie plasterki. Jest to jednak tylko teoria, której nikt jednoznacznie nie potwierdził. Jeżeli zaś chodzi o lody, to tu także zadział przypadek. Pewien jedenastoletni chłopiec najzwyczajniej zapomniał o soku, który zimą pozostawił na mrozie wraz z łyżeczką w środku. Sok zamarzł, dziecko wyciągnęło go ze szklanki i zarobiło fortunę, gdy w pewnym momencie postanowiło pomysł opantentować. Ciekawostką jest także to, że pierwszy wyprodukowany szampan, początkowo był winem z tzw. niskiej półki, uważano, że ma złą barwę i tworzony był tak naprawdę z najgorszych upraw. Dziś wszyscy znamy jego wartość, że taka teoria z dawnych lat może dziwić. Jeśli chodzi o przepyszną czekoladę – pierwsze ziarna do Europy przywiózł Kolumb, więc można by skwitować, że odkrył on nie tylko Amerykę. Tajemnica czekolady była jednak długo strzeżona być może dzięki swojemu wspaniałemu działaniu na humor człowieka?

www.inspirationstudio.pl

Skarby Wiecznego Miasta: Fontanna Trevi

0

Z jakimi atrakcjami kojarzone są Włochy? To przede wszystkim piękne miasta, które mogą się pochwalić pięknymi fontannami. To one przyciągają uwagę turystów, one są ważnymi punktami spotkań. Niemal każde większe miasto w tak pięknym kraju, jakim są Włochy, może się pochwalić ciekawą fontanną o wyjątkowej wartości artystycznej oraz historycznej. Ci turyści, dla których głównym celem wycieczki staje się Rzym, mogą liczyć na moc atrakcji tego typu. W Wiecznym Mieście fontanny zajmują bardzo ważne miejsce. Są symbolami miasta i najważniejszymi dekoracjami tutejszych placów. Wiele z nich już dawno stało się obowiązkowymi punktami w programie wycieczki po włoskiej stolicy. Jedną z tych fontann, z którymi często kojarzony jest Rzym, stała się Fontanna Trevi. Dlaczego właśnie ona?
Duży wpływ na jej popularność ma legenda, zgodnie z którą wrzucenie monety do fontanny gwarantuje powrót do Wiecznego Miasta. A ponieważ Rzym szybko podbija serca turystów, o możliwość powrotu na jego teren stara się wielu turystów. Fontanna ta może jednocześnie zachwycić swym pięknem oraz imponującymi rozmiarami. Bez wątpienia jest to jedna z najpiękniejszych i najbardziej okazałych fontann, jakimi mogą się pochwalić Włochy. Ten cenny zabytek z XVIII wieku przyciąga gości zwiedzających wieczne miasto i przypomina im o kilku ważnych postaciach. Jedną z nich jest papież Klemens XII, z którego woli powstała ta niezwykła fontanna.

www.willagreenhouse.pl

Śląskie pałace: Krzyżanowice

0

Na terenie województwa śląskiego z cennymi zabytkami dawnej architektury można się spotkać w niemal każdej miejscowości. Nic w tym dziwnego – przedstawiciele dawnych rodów chętnie budowali tu swe rezydencje, dzięki czemu imponujące pałace do dziś są jedną z najważniejszych grup zabytków na terenie Śląska. Z jedną z ciekawszych budowli tego typu można się spotkać w Krzyżanowicach – miejscowości, do której w trakcie wycieczki po terenie powiatu raciborskiego z pewnością warto zajrzeć. Co warto wiedzieć na temat tego obiektu?

Pałac w Krzyżanowicach będzie ciekawym celem wycieczki dla każdego miłośnika historii. Jego historia zaczyna się w 1700 roku, kiedy to z inicjatywy hrabiego Jana Bernarda Praschma rozpoczęto w centrum wsi budowę imponującego pałacu. Już kilka lat później budowla ta stała się własnością barona Karola Gabriela von Wengerski, a następnie trafiła w ręce Lichnowskich. To oni od końca XVIII wieku aż do 1930 roku decydowali o tym obiekcie, to oni nadali mu obecną formę. Od 1930 roku pałacem tym opiekują się siostry franciszkanki, którym książę Wilhelm von Lichnowsky sprzedał rodzinną rezydencję. Do dziś siostry prowadza tu dom opieki i dbają o pałac, który bez wątpienia jest jednym z najciekawszych zabytków w rejonie Raciborza. Jest to miejsce, które przyciąga miłośników architektury oraz tych, którzy w czasie krajoznawczej wycieczki chcą odwiedzić miejsca związane ze znanymi postaciami. Warto bowiem pamiętać, że w pałacu w Krzyżanowicach gościli m. in. Ludwik van Beethoven oraz węgierski kompozytor i pianista – Franciszek Liszt.

www.pomaranczowe.pl

Kierunki ścisłe czy humanistyczne ? Jakie studia wybrać?

0

Co człowiek to opinia które studia są lepsze, jedni powiedzą że po “humanie” nie ma pracy, drudzy że na ścisłe chodzą tylko kujonki i “normalnej” osobie ciężko jest się utrzymać. Podejście do studiowania w XXI wieku sprawiło że popularnością cieszą się kierunki “łatwe, lekkie i przyjemne” po których nie ma pracy co jest argumentem w takich sporach, te kierunki to głównie kierunki humanistyczne które od zawsze były przeznaczone dla umysłów o twórczych zapędach potrafiących myśleć abstrakcyjnie i chcących się rozwijać nie koniecznie zarabiać pieniadze, kierunki ścisłe były przeznaczone dla ludzi utalentowanych, których pociągała technika i ułatwianie ludziom życia poprzez nowe technologie często po takich studiach ludzie byli dobrze opłacani właśnie ze względu na swój talent lub tworzyli własne technologie na których zarabiali, stąd wynika obiegowa opinia o tym że takie kierunki są dobrze płatne. W zasadzie decyzja o wyborze studiów powinna być decyzją wynikającą z głosu serca a nie z czystego wyrachowania opartego na chęci zdobycia dobrej pracy i pieniędzy, taki sposób myślenia prowadzi do zaniżenia poziomu uczelni, zmarnowania czasu tych osób oraz nie da im wcale możliwości zarabiania dużych pieniędzy.

www.digitaldep.pl

ZOBACZ TEŻ